ForeningsmeddelseNyheder

Foreningsmeddelelse september 2018

Ghana 2017 - Båd på floden

Kære alle.

Efter en lang og varm sommer er der her nyt fra foreningen.

Kofi Annans begravelse

I Akwamufie har man været med til at sørge over tabet af Kofi Atta Annan -­‐ den tidligere generalsekretær for FN og Nobels fredsprismodtager. Kofi Annans moder kom fra Akwamu
og var en del af den royale familie. Kofi Annan blev begravet i Accra den 13. september og fik en statsmands begravelse.
Nana Maria Annan, Kofi Annas hustru, som ses på billedet herunder, kommer fra Sverige og er uddannet jurist og kunstner.
BBC’s program ”Fokus on Africa” havde en halv times lang udsendelse om Kofi Annan i forbindelse med hans begravelse. I denne optræder bl.a. folk fra Akwamufie og fortæller om deres møde med og minder om Kofi Annan.
Her et link til udsendelsen: https://youtu.be/O6exFgwi8Pc

Skolen:

Akwamufie Presbyterian School er startet op igen efter en lang sommerferie. Sommerferien varer indtil medio september i Ghana. Skolelederen har haft et møde med Samuel Otchere, foreningens kontaktperson i Akwamufie, hvor skolelederen har givet udtryk for, at de nye skolebøger i engelsk, som foreningen har doneret,
bliver brugt flittigt og helt sikkert vil forbedre elevernes engelskkunskaber. Også i børnehaven gør de nye bøger stor lykke og er med til at forbedre børnenes faglige niveau. Fire drenge og piger i alderen 15-­‐17 år er i gang med at skrive breve til fire danske piger fra Verdenslinjne på   Tømmerup Efterskole. Her er et af brevene fra en elev i Akwamufie til en dansk elev Nova:

 

Dear Nova,
The brightness of the day has given me the opportunity to write you this letter. Hope you are doing
great. To start with anything I will like to tell you something small about me.
Lovea Judith Ansaah is my name. Am 16 years old and a native of Akwamufie, a town in the Eastern
region of Ghana. I attend school at Akwamufie Presby Junior High School and am in my final year
i.e form 3.
My mother name is Elizabeth Kwasibea Ampomah and my dad name is Abraham Alex .We are eight
in numbers. Three boys and five girls. My mom and dad has divorced due to a reason beyond me, so
because of that my dad stayed at Accra and mom is with me at Akwamufie. Our house is located at
Akwamufie in an area called Kurotia .
In my free period, I mostly pay visit to my friends and also play football with them, because football
is my favorite game. I also listen to music and sometimes sleep too.
My mom is a trader and my stepfather is a Maison both at Akwamufie. Recently we had a long break
i.e holidays. And during the holidays I went to Accra to spend some weeks with my biological Dad.
And I was very happy to be there, because daddy took me to a lot of places.
In the future, I want to become an accountant, because mathematics is my best subject in school.
In my conclusion, I will like to use this means of communication for you to extend my regards to
your friends and family especially your mom and dad. Wish to see you soon.
Your friend
Lovea

Møde med ”Right to dream”
Eleverne fra verdenslinjen på Tømmerup Efterskole har også været på besøg hos ”Right to Dream” park i Farum, FC Nordsjælland. Her er der spillere fra et fodboldakedami, der ligger ikke langt fra Akwamufie (Righttodream) på besøg i Danmark på et tre måneders turistvisum for gå i skole og træne fodbold. På billedet ses de fire danske piger (hvoraf en elev Nicole har indisk/afrikanske rødder). Efter mødet med de unge fra Ghana udbrød Nicole spontant i bilen på vej hjem til skolen: ”Jeg har aldrig i mit liv følt mig så hvid som i dag” … som en reaktion på mødet ansigt til ansigt med de unge ghanesiske fodboldspillere. Eleverne skal i Ghana og Akwamufie i marts 2019.


 

 

 

 

 

 

De blinde og de døve:
De blinde og døve elever, som er støttet af foreningens medlemmer, er også vendt tilbage til skolegangen. I sommernes løb har har de to døve elever arbejdet i den lokale frisør salon i Akwamufie, som anbefalet af skolen. Debrah Stephen har nu afsluttet sin Jounior High School med et nogenlunde resultat, og vil nu søge videre på Senior High School.

Et historisk teaterstykke
I July 2018 rejste Akwamuman Senior High School Theatre Club til Sydafrika for at deltage i ”The National Arts Festival”, der blev afholdt i Grahamstown. Her opførte truppen på 25 elever et historisk drama om Akwamu kongen Asamani og nøglerne fra Christiansborg og de historiske begivenheder tilbage fra 1690’erne. Denne forestilling gik hen og vandt festivallen, og truppen blev belønnet bl.a. med en fin pokal, som de har bragt med tilbage til Akwamufie. Herunder ses billeder fra truppens optræden i Sydafrika:

Denne forestilling kunne det være interessant at få til Danmark, hvilket foreningens sekretær Karl Peter vil undersøge muligheden for via fonde og diverse andre kontakter. Fortsættelse følger i senere nyhedsbreve.

Museum og udvekslingsstuderende:
Odeneho Kwafo Akoto III (”kongen”) arbejder i øjeblikket sammen med Britisk National Museum om at forbedre og udvide museet i Akwamufi og lave en turistlandsby i Asuogyaman district. Derudover sponsorerer kongens uddannelsesfond 50 studerende på Universiteter, Polyteknisk institut og Lærer-­og sygeplejerske seminarer. Seneste nyt her er, at Emmanuel Ofosu, der har været udvekslingsstudent i Danmark, har fået et stipendium til at studere videre på et universitet i Kina og at en anden student, Lord Asare Debrah, der har studeret medicin på Kwame Nkrumah University of Science, skal til USA for at studere videre. Odeneho har i forbindelse med planerne om at udvikle turismen i Akwamufie været i London for at mødes med forskellige mennesker, der kunne have interesse i dette. I midten af billedet til venstre ses Odeneho og til venstre for ham foreningens kontaktperson i Akwamufie Samuel. Billedet til højre med Samuel er fra House of Commons, hvor de mødtes med det ghanesiske samfund i England.

Medlems konti og kontingent:
Foreningen har dage dato 15.517 kr. stående på vore konti, og vi ser frem til at medlemmerne fornyer deres medlemskab her i løbet af efteråret. Dette gøres ved at indbetale på nedenstående konto nr. med navn vedhæftet indbetalingen.
Med venlig hilsen:
Karl Peter og Mogens